Hoe kun je de ruimte in een kleine kinderkamer optimaal benutten?

  • Categorie: Kinderkamer
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
compacte kinderkamer

Je hebt een kind of kinderen en je wilt weten hoe je de kinderkamer of kamers het beste kunt inrichten. Zeker in een iets kleinere woning loop je al snel tegen de uitdaging aan om een kleine kamer helemaal naar wens van je kleine in te richten. Hij of zij wil daar immers kunnen spelen, slapen en het huiswerk kunnen doen. Hoe pak je zoiets aan en hoe kun je de ruimte zo optimaal mogelijk benutten? In onze blog geven wij een paar handige tips en trucs.

De hoogslaper mag niet ontbreken

Als je een kleine kinderkamer hebt en het kind heeft meer ruimte nodig, dan kun je al een mooie oplossing bedenken door voor een hoogslaper te kiezen. In kleinere kamers is de regel dat je niet in de breedte, maar in de hoogte werkt en een hoogslaper is een perfect item dat in een te kleine ruimte uitstekend tot zijn recht komt. Het grote voordeel is dat het deel onder het bed gebruikt kan worden als bergingsruimte of als bureau. Zeker voor oudere kinderen die huiswerk hebben is een bureau op de kamer een must, want zo kunnen zij in hun eigen omgeving de opdrachten voor school maken.

Genoeg bergingsruimte voor speelgoed en prullaria

Kinderen hebben vaak enorm veel spulletjes. De stiften en kleurboeken vliegen je om de oren, het speelgoed ligt echt overal en nergens en dan moet je ook nog ergens de kleding van het kindje kwijt. Een groot drama als de kinderkamer simpelweg te klein is, maar dat hoeft het niet te zijn! Je kunt namelijk met zwevende planken extra ruimte creëren. Hier kun je ook weer stijlvolle opbergboxen vol met spulletjes op kwijt. Het speelgoed zou je kunnen opbergen in een mooie kist die ook als een tafel kan worden gebruikt of je gebruikt de lades onder een bed om spullen en speelgoed in op te bergen.

Stijlvolle kledingkast en berging

Jouw kindje heeft waarschijnlijk tientallen outfits en schoenen en dat moet je natuurlijk ergens kwijt. Enerzijds kun je af en toe het beste schoon schip maken en de kleren die niet meer worden gedragen opbergen. Maar de kans is groot dat je dan nog steeds met een grote hoeveelheid kleding zit. Een mooie kledingkast kan meerdere functies hebben. Er zijn ook linnenkasten verkrijgbaar waar een bureau in zit of een vastzit. Zo kun je zowel de kleding eenvoudig opbergen als dat het kindje zijn of haar huiswerk kan maken. Ook heb je in de kledingkast minder ruimte nodig voor kleding op een kledinghanger en kun je kiezen voor een exemplaar met veel planken. Zodat al die shirtjes, broekjes en andere kledingstukken netjes en opgevouwen kunnen worden opgeborgen.

Tip, maak een kinderkamer licht

Zeker op een latere leeftijd hebben kinderen vaak specifieke voorkeur met betrekking tot de kleuren in hun kinderkamer. De sfeervolle kinderkamer moest maar eens plaatsmaken voor een stoere tienerkamer met bijvoorbeeld posters aan de muur. Daar kun je als ouder prima in faciliteren. Zelfs als de kamer iets te klein is. Je kunt jouw kindje altijd sturen en de truc is om een kleine kamer licht te houden. Dus lichte kleuren en meubels zorgen ervoor dat de kamer ruimtelijk blijft en dat het kindje hier graag aanwezig is. Een te kleine en te donkere kamer kan al snel voor een drukkend gevoel zorgen en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Rustig, maar sfeervol

De truc is om de balans te vinden tussen een rustige en sfeervolle kinderkamer. Veel accessoires en te druk behang kunnen al snel voor chaos zorgen. En chaos in de kamer betekent ook chaos in het hoofd. Toch kun je het sfeervol aankleden door met een beperkt aantal leuke accessoires te werken en om voor strakke egale muren te kiezen. De muren mogen best een lichte kleur hebben, maar je kunt ze ook leuk versieren met bijvoorbeeld muurstickers of met fotolijstjes. Zo creëer je meer sfeer, maar je bewaart ook de rust. Een opgeruimde kamer is ook een opgeruimd hoofd.

Een ingrijpende oplossing

Op jonge leeftijd kun je kinderen prima op één kamer laten spelen en slapen en als je twee kleinere kamers zonder draagmuur hebt kun je er ook voor kiezen om van de kamers één grote kamer te maken. Zo heb je voldoende ruimte voor kasten, opbergboxen, planken en bedden terwijl kinderen het in de regel ook wel stoer vinden om in stapelbed te slapen. Zo kun je dus meer ruimte creëren en heb je voldoende ruimte om de kinderkamer helemaal naar wens van jou en die van de kinderen in te richten.