Checklist: Dit heb je aan interieur nodig voor je babykamer

  • Categorie: Interieurtips
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
babykamer

Er is een kleine op komst en de voorpret kan beginnen! Met bijvoorbeeld het inrichten van de babykamer. Eindelijk mag de logeerkamer die nauwelijks gebruikt werd of het rommelhok plaatsmaken voor een gezellige en veilige kamer voor jouw kindje. Een babykamer moet mooi en sfeervol zijn, maar ook functioneel en veilig. Om je op weg te helpen om de mooiste, veiligste en beste babykamer te maken hebben wij met onze blog een handige checklist voor je gemaakt.

Wiegje of ledikant met matras en hoeslaken

Het belangrijkste onderdeel in de babykamer is natuurlijk het wiegje of het ledikant met een matras en een hoeslaken, want jouw kindje moet wel lekker kunnen slapen. Vooral in de eerste maanden bestaat het leven van de baby uit slapen, eten en drinken. Een belangrijke tip! Kijk goed hoe de zon in de kamer valt en zet het wiegje of het ledikant niet in de volle zon. Dat is niet goed voor het kindje. Installeer ook verduisterende zonwering bij de ramen.

Verzorgingstafel voor het verschonen en het aankleden van jouw kindje

Je hebt in de babykamer ook een verzorgingstafel nodig. Ook wel de commode genoemd. De commode is een meubelstuk dat het aankleden en het verschonen van jouw kindje een stuk makkelijker maakt terwijl je in de commode ook dingen kunt opbergen. Zoals rompertjes, pakjes en schone luiers. Als je een commode koopt is het ook belangrijk om een goed aankleedkussen aan te schaffen. Daar kan het kindje namelijk comfortabel op liggen terwijl jij bezig bent met aankleden of verschonen. Een mooi kussen kan ook als decoratie dienen. Het maakt de kinderkamer gelijk een stuk gezelliger.

Comfortabele stoel is zowel decoratief als functioneel

Een mooie comfortabele stoel staat mooi in een babykamer en is ook functioneel. Hier kun je in alle rust en in het kindje zijn eigen omgeving voeding geven. Veel moeders kiezen voor een schommelstoel zodat ze tijdens het voeden van het kindje lekker kunnen wiegen. Dat is comfortabel voor zowel de moeder als het kindje. De kans is ook groot dat het kindje lekker rustig is en blijft terwijl je hem of haar voeding geeft.

Thermometer en babyfoon

Een thermometer mag niet in de kinderkamer ontbreken, want het mag niet te koud of te warm zijn. Met een thermometer kun je de temperatuur goed in de gaten houden en eventueel luchten of de verwarming iets hoger zetten. Om je kindje goed in de gaten te houden is ook de babyfoon een must. Zo hoor je alles wat er in de babykamer gebeurt en kun je actie ondernemen als jouw kindje huilt. We raden aan om een babyfoon met beeld te nemen zodat je niet alleen kunt luisteren, maar ook kunt zien wat er zich in de kinderkamer afspeelt.

Bergingsruimte voor het opbergen van speelgoed en kleding

Je hebt natuurlijk ook bergingsruimte nodig. Voor speelgoed, kleding en andere spulletjes die je in een kinderkamer nodig hebt. Je kunt hier kasten voor gebruiken, maar je kunt ook opbergboxen plaatsen of zelfs planken installeren. Ben je niet zo handig en maak je jezelf zorgen over of de planken wel blijven hangen? Installeer ze dan niet en kies voor kledingkasten, dressoirs en opbergboxen. Zet ook nooit een wieg, ledikant of commode onder de planken neer! Dat is gevaarlijk en vragen om problemen.

Goede en sfeervolle verlichting

Je hebt in een babykamer ook goede en sfeervolle verlichting nodig. Hier kun je goedkope Ledlampen voor gebruiken en je kunt voor leuke armaturen kiezen die perfect in een kinderkamer passen. Een nachtlampje is ook geen overbodige luxueuze. Een nachtlampje zorgt voor wat licht in de kamer en je kindje kan er ook veel beter en rustiger door slapen. Zorg ervoor dat je de stopcontacten die je niet gebruikt worden afgedekt met plaatjes. Zodat kruipende baby’s niet hun vingertjes erin kunnen steken!

Aankleding van de babykamer

En dan moet je natuurlijk nog voor de nodige aankleding zorgen. Hang leuke schilderijen of foto’s op of bekleed de muren met een leuk behang of met mooie muurstickers. Met een speelkleed heb je niet alleen meer sfeer in de babykamer, maar ook een plek waar de baby lekker kan zitten, liggen en spelen. Je kunt ook meer sfeer aanbrengen door sierkussens of dekentjes over een stoel of een bank neer te leggen en je kunt ook een extra grote knuffel in de kinderkamer neerzetten. Je kunt ook met naamletters de naam van jouw kindje op een muur of op de deur plaatsen. Dat is ook erg leuk om te doen!