Hoe zorg je voor een veilige kinderkamer?

  • Categorie: Kinderkamer
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
veilige kinderkamer

Wanneer er een kindje op komst is kan de voorpret beginnen. Met bijvoorbeeld het inrichten van een kinderkamer. Voordat je druk bezig gaat met het in elkaar zetten van de kledingkast, het ledikant of de wieg ga je natuurlijk eerst de muren behandelen, de vloer leggen en gordijnen ophangen. In deze fase moet je al bezig zijn met de veiligheid van jouw kindje. In onze blog vertellen we dan ook hoe je ervoor zorgt dat je een veilige kinderkamer maakt.

Op tijd beginnen met verven of behangen

Je denkt dat je nog wel even de tijd hebt om een babykamer te schilderen of te behangen als je weet dat er een kleine op komst is, maar het feit is dat je hier niet te vroeg mee kunt beginnen. Verf en de lijm van behang bevatten schadelijke stoffen die lang blijven hangen. Je kunt deze klus het beste zo snel mogelijk klaren en de kamer goed ventileren tot het kindje er is. Dan is de kans groot dat de schadelijke stoffen zijn verdwenen. Gebruik ook oplosmiddelarme verf!

Het leukste is om samen de kinderkamer te bouwen, maar laat je zwangere vrouw niet schilderen of behangen. Ze wordt dan evenals het kindje in haar buik blootgesteld aan de schadelijke stoffen die in de verf of de lijm zitten!

Meubels in elkaar schroeven en neerzetten

In meubels kunnen ook schadelijke stoffen aanwezig zijn en deze kunnen bijvoorbeeld de ademhaling van een kindje negatief beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk de meubels in elkaar te zetten zodat de schadelijke stoffen kunnen vrijkomen en kunnen verdampen. De truc is ook om altijd goed te ventileren. Zeker tijdens het klussen. Houdt een raam of het ventilatierooster 24 uur per dag open zodat de schadelijke stoffen kunnen ontsnappen.

Koop je tweedehands meubels? Of heb je meubels in de opslag staan? Maak deze dan goed schoon voordat je ze neerzet. Door ze goed schoon te maken hebben bacteriën geen schijn van kans om je zwangere vrouw en ongeboren kindje te infecteren. Of om je kindje ziek te maken wanneer hij of zij er eenmaal is.

Een andere belangrijke tip is om alleen meubels en spullen te kopen die kindvriendelijk zijn. Deze meubels en voorwerpen zijn vaak voorzien van de juiste kenmerken en zijn dus ook veilig om te gebruiken.

Geef schadelijke stoffen de kans om te ontsnappen

Na het klussen moet je de schadelijke stoffen de kans geven om te ontsnappen en ventileren is hiervoor de beste oplossing. Je kunt ook de verwarming in de kamer gedurende een week hoger draaien, want bij hoge temperaturen komen de stoffen sneller vrij en kunnen ze ook sneller ontsnappen als het raam of het ventilatierooster open staat.

Het wegwerken van snoeren en het afdekken van stopcontacten

Je gaat waarschijnlijk elektronische apparaten in de babykamer plaatsen. Denk aan de babyfoon met monitor en de lampen die je neerzet. Zorg er ten eerste voor dat snoeren en kabels niet toegankelijk zijn. Deze kun je het beste wegwerken met kabel strips en gootjes. Daarnaast is het belangrijk om de stopcontacten die niet worden gebruikt met een plaatje af te dekken. Dan kunnen kindjes op wat latere leeftijd en wanneer ze rondkruipen niet hun vingertjes erin steken.

Plaats meubels zorgvuldig

Het plaatsen van meubels is minstens zo belangrijk voor de veiligheid van jouw wondertje. Wiegjes en ledikanten zet je niet in de volle zon en niet onder ramen waar bijvoorbeeld ook koordjes van het rolgordijn bungelen. Koorden moet je buiten het bereik van kinderen houden, want het is gevaarlijk! Ze kunnen erin verstrengeld raken en stikken. Daar wil je toch niet aan denken! Zet een commode of een ledikant ook niet in de buurt van verwarmingsbuizen. Allereerst zijn baby’s gevoelig voor temperatuurverschillen en ze kunnen zich ook ernstig branden aan de hete buizen die door de kamer lopen. Maak je jezelf sowieso zorgen over deze leidingen? Bouw er dan een koof omheen!

Zorg voor voldoende bergingsruimte

Zorg ervoor dat je voldoende bergingsruimte hebt voor kleding, spullen die je nodig hebt om je baby’tje te verzorgen en om speelgoed in op te bergen. Leg speelgoed niet in het bedje of de wieg als het kindje er niet mee speelt. Speelgoed kan het kindje namelijk tijdens de slaap laten stikken en daar wil je niet aan denken! Ook heb je voldoende bergingsruimte nodig voor losse spulletjes. Laat ze niet rondslingeren, want deze spulletjes kunnen je kindje verwonden als hij of zij ermee aan de haal gaat!