Tips om je tuinhuis zo optimaal mogelijk te gebruiken

  • Categorie: Tuin
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
tuinhuis

Een tuinhuis of een blokhut kan voor extra sfeer in de tuin zorgen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het plaatsen van een tuinhuisje waar ze spullen in kunnen opbergen en waar ze ook lekker kunnen zetten. Zelfs als het wat kouder is. Een groot nadeel is dat een tuinhuis vaak het hele jaar door als veredeld rommelhok wordt gebruikt en dat is zonde. Je kunt er niet optimaal van genieten terwijl je flink aan de bak moet als je het voor andere doeleinden in de warme maanden wilt gebruiken. In onze blog geven we dan ook handige tips over hoe je het hele jaar door optimaal gebruikt kunt maken van het tuinhuisje.

Tuinhuis handig indelen

Je hebt gereedschap, fietsen en misschien wel een hogedrukspuit of een grasmaaier die je in het tuinhuisje neerzet als je ze niet gebruikt. Een tuinhuis heeft in de basis geen enorme oppervlakte, dus de vloer staat al snel vol met allerlei spullen waar je nauwelijks of weinig gebruik van maakt. Dat is natuurlijk zonde van de ruimte! Daarom is een goede indeling van een tuinhuis belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld ook de muren en het plafond gebruiken om spullen op te bergen. Een fiets kun je bijvoorbeeld aan haken aan de muur hangen terwijl je met een mooie gereedschapswand alle gereedschappen netjes kunt opbergen. En het staat ook nog eens stoer! Een grasmaaier moet droog blijven staan, dus die zet je in de schuur neer. Maar een kruiwagen kun je bijvoorbeeld wel buiten laten staan. Dan wordt het een product dat zowel functioneel als decoratief is.

Onderhouden en de juiste keuzes maken

Een tuinhuis moet je goed onderhouden en in de basis koop je er één van hout. Onbehandeld hout is mooi en zorgt voor een warme sfeer, maar het is minder bestendig tegen weersomstandigheden en vocht. Je moet het hout dan ook behandelen met bijvoorbeeld olie of beits. Een voordeel is dat het tuinhuisje netjes blijft, maar dat de warme en mooie look van het hout ook zichtbaar blijft. Je kunt het tuinhuis ook verven in een kleur naar smaak. De keuzes die je maakt zijn afhankelijk van de inrichting van de tuin. Het huisje moet natuurlijk wel bij de rest van het design passen. Wil je een onderhoudsvriendelijke schuur? Dan kun je ook kiezen voor varianten van kunststof of metaal.

Houdt een tuinhuis met overkapping netjes en opgeruimd

Tuinhuizen met overkappingen zijn immens populair en het zijn perfecte tuinhuisjes die als opslag en als zitgedeelte kunnen dienen. Terwijl de tuingereedschappen en fietsen in de schuur staan kun jij lekker in de zithoek plaatsnemen op een lekkere loungebank. Een overkapping zorgt ervoor dat je beschut zit en dat je feitelijk het hele jaar door buiten kunt zitten. Het gevaar is dat de zithoek na verloop van tijd wordt gebruikt als rommelhok. Iedereen laat zijn spullen rondslingeren en het wordt alsmaar chaotischer. Ook de gestapelde houtblokken voor de open haard is niet meer de nette stapel die het ooit geweest is. Gebruik daarom handige opbergoplossingen om spulletjes en houtblokken op te bergen. Zo houd je de zithoek netjes, opgeruimd en blijft je het ook gebruiken!

Straalkachel nodig?

Om het hele jaar door buiten te kunnen zitten denken veel mensen dat het installeren van een straalkachel noodzakelijk is. Anders is het simpelweg te koud om in de tuin te zitten. Maar dat is helemaal niet nodig! Natuurlijk kun je hiervoor kiezen als je het lekker warm wilt hebben, maar je kunt ook voor een overkapping met glazen wanden kiezen! Die je open en dicht kunt doen als je dat wilt. Zo zit je heerlijk beschut terwijl je toch het idee hebt dat je buiten zit. Zelfs als het koud is of als het regent.

Stroomvoorziening en internet

Wanneer je een tuinhuis laat plaatsen is het belangrijk om ook na te denken over de stroomvoorzieningen. Vooral als je in jouw tuinhuis wilt kunnen klussen. Zorg er dus voor dat er elektriciteit aanwezig is en dat er eventueel elektriciteitskabels vanuit huis worden getrokken. Ben je niet thuis in elektra? Schakel dan de professionele hulp in van een elektricien. Wil je in het zitgedeelte ook kunnen internetten? Dan is het slim om in het zitgedeelte of in de schuur een Wi-Fi Access Point op te hangen. Dan heb je ook buiten optimaal bereik en zou je bijvoorbeeld als het lekker weer is een dagje in de tuin kunnen werken. Ook voor het aansluiten van dit soort producten heb je elektriciteit nodig en wanneer je toch bezig bent met het trekken van kabels kan het geen kwaad om ook een goede netwerkkabel aan te leggen.