Een eettafel kopen? Dit zijn je keuzes!

  • Categorie: Interieurtips
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
gezellige eetkamer

Een mooie eetkamer is pas af als er ook een mooie eettafel staat. Niet iedereen heeft een eetkamer en dan komt de tafel in een woonkamer of in een leef keuken te staan. Gelukkig heb je een ruime keuze uit verschillende soorten en maten tafels en wij kunnen het ons goed voorstellen dat je tijdens jouw zoektocht door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertellen wij in onze blog welke keuzes je hebt als je op zoek gaat naar eettafels.

Welke ruimte heb je tot jouw beschikking?

Om de juiste keuze te maken moet je eerst goed inzichtelijk hebben hoeveel ruimte je hebt voor een eettafel. Eettafels kun je in verschillende maten aanschaffen, maar een te grote eettafel kan zonde van de ruimte zijn. Zeker als je er weinig tot geen gebruik van maakt. Vooral in kleinere woningen en appartementen kun je beter kiezen voor een kleiner exemplaar als je de eettafel weinig gaat gebruiken. Een te kleine eettafel in een grote eetkamer of woonkamer kan er juist voor zorgen dat de kamer minder goed gevuld is. Dan zou je het beste een grotere tafel kunnen kopen. Ondanks dat je de ruimte helemaal niet nodig hebt!

Verschillende vormen waaruit je kunt kiezen

De rechthoekige eettafel is nog altijd de populairste keuze en deze tafels kunnen zitplaatsen aan 4, 6, 8 of zelfs 10 personen aanbieden. Een rechthoekige eettafel neemt wel de meeste ruimte in beslag en door de poten heb je vaak geen optie om ook aan de hoofdeinden stoelen te plaatsen. Je zou ook kunnen kiezen voor ronde of ovale eettafels als je wel genoeg zitplaatsen wilt, maar beperkt de ruimte hebt. Een vierkante eettafel is handig als je weinig ruimte hebt en ook geen tafel met een groot bovenblad nodig hebt. Zeshoekige eettafels zijn enorm populair onder gezinnen. Deze eettafels zijn mooi groot, robuust en bieden voldoende zitplaatsen aan.

Eettafels van verschillende materialen

Tijdens je zoektocht kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze uit materialen hebt. De tafel met een houten bovenblad en poten van metaal zijn enorm populair, maar je kunt ook voor een tafel kiezen die compleet van hout is gemaakt en je hebt ook nog keuze uit eettafels van kunststof en aluminium. Een eettafel met een bovenblad van glas past ontzettend goed in een modern interieur, maar is weer minder geschikt als je kinderen hebt rondlopen. Dan kan een glazen bovenblad zelfs gevaarlijk zijn!

Ondanks dat houten bovenbladen het populairst zijn moet je er wel rekening mee houden dat deze tafels onderhoud vergen. Putjes en deukjes ontstaan razendsnel terwijl je de tafel goed moet reinigen als er is geknoeid. Vocht en vet trekken heel snel in het hout en kunnen voor permanente vlekken zorgen. Met een kunststof tafel heb je hier veel minder last van, maar de tafels zien er wel minder luxueus en warm uit.

Keuze uit verschillende soorten poten

Een tafel bestaat uit meerdere onderdelen. Je hebt natuurlijk het bovenblad en de poten waar de tafel op staat. Tijdens je zoektocht kom je tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt uit verschillende soorten poten. De T-poten zijn nog altijd het populairst, maar ook de X-poten en de matrix poten stijgen in populariteit. Vooral matrix poten zijn prachtig onder een landelijke eettafel die in een leef keuken staat. X-poten zien we wat vaker terug in moderne interieurs. Het blad is dan van een stevig beuken of eiken, maar de poten zijn dan van metaal die in het zilver of in het zwart zijn gespoten.

Kleine ruimte, grote tafel

We hebben al eerder verteld dat je in een kleinere woning of in een appartement geen grote tafel kunt plaatsen, maar die keuze heb je nog altijd zelf. Als je veel vloerruimte voor een eettafel wilt opofferen houdt niemand je tegen. Toch kun je het ook slim aanpakken als je wel een grote tafel nodig hebt, maar beperkt de ruimte hebt. Je kunt ook voor een tafel kiezen met een uitschuifbaar bovenblad. Op het moment dat je de ruimte nodig hebt kun je deze uitschuiven terwijl je de tafel weer kleiner maakt als je klaar bent. Zo kun je enorm veel ruimte besparen en toch genieten aan een grotere eettafel wanneer dat nodig is.