Dit moet je doen als jouw interieur smaak niet overeenkomt met die van je partner

  • Categorie: Interieurtips
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
samen eens worden over interieur

Je gaat samenwonen en je hebt net een nieuw huis gekocht. Een spannende en leuke tijd die ook de volgende fase van het leven inluidt. Een mooi huis vraagt natuurlijk ook om een mooie inrichting, maar tijdens het bezoek aan de woonboulevard kom je erachter dat jouw smaak helemaal niet overeenkomt met die van je partner! Dan sta je toch voor een pittige uitdaging, want je moet wel voor een inrichting kiezen waar jullie je allebei gelukkig bij voelen. In onze blog geven we handige tips en trucs over wat je moet doen als je dit probleem hebt.

Een beetje geven en nemen

Jij bent een liefhebber van een landelijk interieur, maar jouw partner wil het liefst een zo strak en modern mogelijke huiskamer creëren. Het zijn twee stijlen die niet bij elkaar passen. Zou je zeggen, toch? Maar je kunt echt wel een combinatie maken van deze stijlen. Het is vooral een kwestie van een beetje geven en nemen. Misschien kan jij niet die mooie bank die je op het oog hebt neerzetten, maar je kunt wel een mooie salontafel of accessoires kiezen die goed bij het moderne bankstel passen. Zo combineer je de twee stijlen en heb je allebei je zin!

Zoek naar overeenkomsten

Om vervelende discussies te vermijden kun je het beste kijken naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Zo kun je veel gerichter zoeken naar meubels en woonaccessoires die bij jullie allebei in de smaak vallen. Dit kun je het beste doen door woonkamer inspiraties op te doen via het internet of in meubelzaken die je bezoekt. In de oriëntatiefase kun je heel makkelijk inspiratie opdoen en kom je meer te weten over de smaak van je partner. Een extra tip is om mooie meubels die je het op internet vindt in je favorieten op te slaan of om foto’s te maken in de winkels die je bezoekt. Dan kun je op een later tijdstip het meubilair nog eens bekijken en eventueel al keuzes maken.

Maak een moodboard

Het moodboard is een bekend fenomeen en je ziet het ook vaak in televisieprogramma’s die over wonen gaan. Als je er echt niet uitkomt kun je het beste allebei een moodboard maken met knipsels uit magazines en brochures, van foto’s die je hebt gemaakt of van afbeeldingen die je vanaf het internet hebt uitgeprint. Je maakt onafhankelijk van elkaar een moodboard om deze vervolgens naast elkaar neer te leggen. Zo maak je jouw ideeën over de inrichting niet alleen visueel, maar je kunt ook veel makkelijker met elkaar sparren over wat wel en niet mooi is. Je zult zien dat je veel sneller en makkelijker tot een beslissing kunt komen.

Schakel een expert in

Als je er echt niet samen uitkomt heb je simpelweg hulp nodig en daar is niets mis mee. Nee, je hoeft niet gelijk in relatietherapie, maar een specialist op het gebied van inrichting kan helpen om verschillende stijlen, smaken en persoonlijke voorkeuren te combineren. Zodat het resultaat uiteindelijk een plek wordt waar jullie je allebei gelukkig bij voelen. Het voordeel van een expert is dat die ook precies weet welke combinaties gemaakt kunnen worden zodat het ook een geheel wordt. In plaats van een kermisattractie dat je bij veel huishoudens tegenkomt. Zeker als er een dappere poging is ondernomen om verschillende stijlen te combineren.

Claim je eigen ruimte

Het klinkt een beetje extreem, maar het kan helpen door bijvoorbeeld een eigen plekje in huis te claimen. Zo kun je bijvoorbeeld met je partner de afspraak maken dat die verantwoordelijk is voor de woonkamer, maar dat jij de scepter zwaait als het aankomt van het inrichten van een slaapkamer of een keuken. Zo kun je allebei een beetje je stempel drukken en je zin krijgen. Soms kiezen stellen er ook voor om extra slaapkamers om te toveren tot een speciaal plekje waar ze zich even kunnen terugtrekken. Bij mannen is dit in veel gevallen de zogenaamde mancave waar bijvoorbeeld zaken, zoals bijzondere wanddecoraties, een dartbord of een gaming bureau staan.

Zorg voor een ‘thuisgevoel’

Wat je ook doet en waarvoor je ook kiest, zorg altijd voor een thuisgevoel! Een persoonlijke touch, een beetje kleur, fotolijstjes met mooie herinneringen of een heerlijke geur kunnen er al voor zorgen dat jij je helemaal thuis voelt. Wat maakt het dan uit dat je op een geel in plaats van een bruin bankstel zit? Hier heb je zoveel mogelijkheden in dat het vrijwel onmogelijk is om een woonkamer te creëren waar je het liefste niet bent!