Dit heb je nodig om je zolder te verbouwen

  • Categorie: Interieurtips
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
zolder opknappen

De zolder is bij veel mensen het bekende rommelhok. Waar lege dozen van huishoudelijke apparaten en elektronica worden opgeslagen en verhuisdozen vol met spulletjes uit de kindertijd al jaren stof staan te happen. Eigenlijk is het zonde, want je kunt zoveel leuke en mooie dingen doen om van de zolder een bijzondere ruimte te maken. In onze blog geven we dan ook meer informatie over wat je nodig hebt om de ruimte te verbouwen.

Bepaal wat je met de zolder wilt doen

Voordat de schroevendraaiers, boormachines en kitpistolen tevoorschijn komen, is het goed om eerst na te denken over wat je met de zolder wilt doen. Wil je de zolder alleen opruimen, omdat je nog meer spullen wilt opslaan of wil je er zowel een berging als een kantoor of een werkkamer van maken? Of wil je er een extra slaapkamer van maken? Wellicht is de zolder zo groot dat je deze wilt opdelen in meerdere kamers! De mogelijkheden zijn in dat opzicht eindeloos. En als je eenmaal weet wat je met de zolder wilt doen kun je ook een checklist maken met wat je allemaal nodig hebt.

Orde scheppen in de chaos

Door de jaren heen wordt er flink wat spullen verzameld en veel spullen belanden op de zolder. Niet iedereen heeft het in zich om orde te scheppen en dan wordt de zolder al snel een rommelhok. Het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd schoon schip te maken en eindelijk afscheid te nemen van spullen die je al jaren niet hebt aangeraakt en die ook geen emotionele waarde hebben. Terwijl je met het plaatsen van kasten enorm veel spullen kunt opbergen. Vooral de op maat gemaakt inbouwkasten met schuifdeuren zijn immens populair, omdat je met deze kasten de loze ruimte onder het schuine dak optimaal kunt benutten. Hier heb je niet veel voor nodig, behalve de materialen om de kasten te kunnen monteren.

Isolatiemateriaal benodigd

Wanneer je van de zolder een speelkamer, werkkamer of man cave wilt maken is het belangrijk om goed na te denken over de isolatie. Veel zolders zijn slechts gedeeltelijk of niet geïsoleerd. Met als gevolg dat het in de winter te koud is en in de zomer te warm. Goede isolatie is dan ook het halve werk, maar door het plaatsen van isolatiemateriaal en de gipsplaten om het isolatiemateriaal af te dekken verstop je ook de kenmerkende uitstraling van bijvoorbeeld de draagbalken van de woning die in de regel op een zolder goed zichtbaar zijn. Geen probleem natuurlijk als je deze niet mooi vindt, maar veel mensen vinden het juist mooi om de originele constructie van de woning hier terug te zien. In dat geval zou je het isolatiemateriaal het beste aan de buitenkant van de woning kunnen aanbrengen.

Een mancave of hobbykamer bouwen

De zolder is vaak een perfecte ruimte voor zowel mannen als vrouwen die zich flink willen uitleven. Vooral mannen hebben altijd wel de wens om een mancave te hebben en de zolder is hier perfect voor. Zeker als je hier goed kan staan en kan rondlopen. Voor een mancave heb je natuurlijk de inrichting nodig die je wenst. Misschien vind je het prima om hier wat stoelen neer te zetten en een dartbord op te hangen, maar wellicht heb je de wens om een biljarttafel of een flipperkast neer te zetten. Dat zijn vrij zware spullen die de vloer wel moet kunnen houden. Het is dus belangrijk dat je een stevige draagvloer op zolder hebt of installeert voordat je dit soort spullen op de zolder neerzet.

Extra slaapkamer maken

Dat geldt ook voor als je van de zolder een extra slaapkamer wilt maken. Een bed is behoorlijk zwaar en de vloer moet dat wel kunnen houden. Daarnaast is het belangrijk dat de zolder voldoende licht heeft. Dus een systeemplafond met spotjes is een mooie oplossing om de kamer goed te kunnen verlichten. Natuurlijk licht is ook belangrijk. Niet alleen voor de gemoedsrust, maar ook om de zolder ruimtelijker te maken. Is er geen dakraam of dakkapel aanwezig? Dan kun je overwegen om deze te (laten) installeren.

Zolder indelen

Als de zolder groot is kun je er ook voor kiezen om er meerdere kamers en/of bergingen te maken. Het is wel belangrijk dat je dan een beetje handig bent met hout en gipsplaten, want deze zaken heb je nodig om scheidingswanden neer te zetten. Met scheidingswanden kun je een zolder indelen. Handig als je meerdere kamers wilt maken of als je bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten en een cv-ketel in een soort washok wilt neerzetten en ophangen.