Waarom kiezen voor slimme lampen in je woning?

  • Categorie: Verlichting
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
slimme verlichting

Licht bepaalt voor een groot deel hoe gezellig het in huis is en of je wel de gewenste werkzaamheden kunt verrichten. Je kunt gebruikmaken van het natuurlijke licht dat in de woning binnenkomt, maar in bepaalde ruimtes heb je ook kunstlicht nodig. Zoals een toilet, keuken of een douche. Daarnaast kan natuurlijk licht ook voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het zonlicht voor vervelende reflecties in een beeldscherm of een televisie zorgt. Met kunstlicht kun je niet alleen problemen oplossen, maar ook extra sfeer creëren. Helemaal als je kiest voor slimme lampen. In onze blog vertellen we dan ook waarom je voor slimme lampen in je woning zou moeten kiezen. 

Wat is een slimme lamp?

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het fenomeen slimme lampen leggen wij kort uit wat een slimme lamp is. Deze lampen verbind je doorgaans met het internet en kun je op afstand bedienen. In de regel met een app op de smartphone of een tablet en in een aantal gevallen kun je deze lampen ook combineren met wandschakelaars en een afstandsbediening. Een slimme lamp is doorgaans ook een Ledlamp dat veel goedkoper qua verbruik is dan bijvoorbeeld de conventionele gloeilamp. Maar het belangrijkste is dat slimme lampen ook meer opties hebben!

Hoe maak je een verbinding met een slimme lamp?

Zoals gezegd kun je een slimme lamp met het internet verbinden, maar je hebt ook de mogelijkheden om slimme lampen via Bluetooth te koppelen aan een smartphone of een tablet. Vervolgens kun je ze met een app bedienen. Nadelen van deze oplossing zijn dat je slechts een beperkt aantal lampen kunt koppelen en dat je soms geen verbinding kunt maken als de afstand tussen de lamp en de smartphone of tablet te groot is. Je hebt ook slimme lampen die je via Wi-Fi kunt verbinden en dat is niet alleen een veel stabielere verbinding, maar je kunt ook nog eens veel meer lampen met je smart home oplossing koppelen.

Wat heb je nodig voor slimme lampen?

Om slimme lampen te gebruiken heb je allereerst armaturen nodig met een E27 of E14 fitting. Dit zijn de standaardmaten voor lichtbronnen, zoals een gloeilamp, Ledlamp of een slimme lamp. Voor spotjes heb je in de regel GU10 fittingen nodig. Je kunt ook voor slimme lampen met een armatuur kiezen. Een merk zoals Philips HUE biedt enorm veel slimme lampen met armaturen aan en je hebt dus geen armaturen nodig om deze te kunnen gebruiken. In de basis heb je wel een zogenaamde hub (bridge) nodig die je met een draad met de router verbindt. Vervolgens regelt de hub het verkeer tussen het internet en de slimme lampen die je hebt staan of hangen. Bij lampen van Philips HUE heb je bijvoorbeeld de Philips HUE Bridge hiervoor nodig.

Zijn slimme lampen moeilijk te installeren?

In de basis zijn slimme lampen eenvoudig te installeren, want je hoeft ze alleen maar te koppelen met Wi-Fi of met Bluetooth. In de regel begint een lamp die je aanzet te knipperen en vervolgens kun je via de app een lamp aan je smart home oplossing toevoegen. Bij merken, zoals Philips HUE en LSC Smart Connect gaat dat enorm simpel. Helemaal als je voor Wi-Fi lampen en de bijbehorende hub of Bridge kiest. Dan is het installeren echt een kwestie van minuten.

Welke functies kun je gebruiken?

Via de app van een fabrikant van slimme lampen heb je een zee aan opties. Van het aan- en uitzetten tot aan het instellen van timers. Timers zijn handig als je de lampen op bepaalde tijdstippen wilt in- of uitschakelen. Je kunt ook via de app zaken regelen zoals het gebruik van een bewegingssensor of een dimschakelaar. Die je vaak separaat moet aanschaffen. De mooiste functie is toch wel dat je via de app lampen kunt clusteren. Zo kun je bijvoorbeeld de lampen in een woonkamer met één simpele knop bedienen, in een bepaalde kleur of in een bepaalde sterkte laten branden. Lampen kun je ook eenvoudig clusteren door in de app ruimtes aan te maken en de lampen hier naartoe te slepen.

Bespaar op de energierekening met slimme lampen

Nu weet je dat je veel kunt doen met slimme lampen en een lamp als sfeerverlichting instellen kan al voor extra sfeer in huis zorgen. Maar een andere belangrijke reden om slimme lampen te overwegen is de besparing op de energierekening. Omdat slimme lampen met timers in- of uitgeschakeld kunnen worden, eenvoudiger aan- en uit te zetten zijn met de app en ook nog eens gebruik maken van Ledverlichting, kun je op jaarbasis tientallen euro’s op de energierekening besparen!