Zo maak je het op een klein balkon gezellig en sfeervol

  • Categorie: Interieurtips
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
gezellig balkon

Een balkon kan enorm lekker zijn. Je kunt er even lekker zitten en genieten van het zonnetje. Maar het is wel belangrijk dat het balkon slim en gezellig is ingericht. Anders heb je er weinig plezier van. Hoe pak je zoiets aan? In onze blog geven wij een aantal handige tips en trucs en ideeën over hoe je het op een klein balkon gezellig kunt maken. 

Denk in mogelijkheden

Een klein balkon is voor veel mensen een reden om er niets mee te doen. Puur om het feit dat ze denken dat er toch niks mogelijk is, maar met denken in mogelijkheden en een beetje creativiteit kun je een heel eind komen. Zo is het belangrijk om bij het ontwerpen en het inrichten niet in de breedte, maar in de hoogte te werken. Door in de hoogte te werken kun je enorm veel spulletjes en plantjes kwijt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld rekken neer te zetten of mooie dozen of kratten op te stapelen.

In tropische sferen

Het voordeel van een tuin is dat je er lekker veel groen kunt laten bloeien en veel mensen met een balkon kijken met een gezonde jaloezie op de tuintjes van de buren. Maar jij kunt ook in tropische sferen komen en je balkon in bloei zetten! Maak bijvoorbeeld gebruik van mooie plantenbakken aan de railing en vul deze met plantjes en bloemen die goed tegen de zon kunnen. Je kunt ook een rek vullen met bloempotjes. En je kunt matten met gras of kunstgras bestellen om de vloer van het balkon te bedekken. Zo maak je vrij eenvoudig je eigen kleine tuin in de lucht!

Tuinmeubilair

Om van het balkon te kunnen genieten moet je ook lekker kunnen zitten en veel tuinsets zijn simpelweg te groot. Helemaal als je maar een klein balkonnetje hebt. Toch heb je genoeg mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor inklapbaar tuinmeubilair dat je kunt inklappen als je het niet gebruikt of kies voor een bistro set. Een bistro set bestaat uit kleine stoeltjes en een klein rond tafeltje. Het is niet alleen praktisch, maar ook sfeervol en je spaart er ook nog eens ruimte mee uit!

Leuke accessoires, maar overdrijf niet!

Je kunt ook heel eenvoudig extra sfeer creëren door leuke accessoires neer te zetten. Mooie sierpotjes in het rek met planten of je kunt ook een mooie klimop plaatsen. Je hebt voldoende mogelijkheden om het knus te maken, maar overdrijf niet. Te veel accessoires kunnen een klein balkon chaotisch maken en dan kom je er ook niet lekker tot rust. Plaats bijvoorbeeld geen grote sierpotten. Ze nemen enorm veel ruimte in beslag en dan heb je ook minder ruimte voor bijvoorbeeld een bistro setje. Je kunt wel kleine sierpotjes in bijvoorbeeld een plantenrek plaatsen.

Verlichting doet veel met de sfeer van het balkon

Als het schemerig of donker wordt wil je natuurlijk wel wat verlichting op het balkon. Zodat je toch lekker buiten kunt blijven zitten. Verlichting is ook sfeerbepalend. Mooi en sfeervolle verlichting kunnen voor innerlijke rust en ontspanning zorgen. Je kunt bijvoorbeeld mooie lantaarns ophangen of kies voor een LED-strip langs de railing van het balkon. Als je voor slimme verlichting kiest kun je de lampen ook met een app op een smartphone bedienen, dimmen en zelfs in een sfeervolle kleur laten branden. Je kunt ook voor een simpele oplossing kiezen door bijvoorbeeld leuke waxinelichthouders te plaatsen en in de avonduren een kaarsje aan te steken.

Beschutting is praktisch en sfeervol

Op het balkon kan het al snel te warm worden. Helemaal als de zon er vol op staat en als je geen beschutting hebt. Je kunt heel eenvoudig zelf beschutting aanbrengen in de vorm van een schutting voor op het balkon of kies voor een mooie en inklapbare parasol die je bijvoorbeeld aan de railing kunt bevestigen. Het zorgt niet alleen voor extra sfeer, maar je kunt dan ook zonder problemen buiten zitten. En zelfs even de laptop pakken als je aan het werk bent!