Wassen tijdrovend? Met deze 8 tips is dat verleden tijd.

  • Categorie: Opruimen
  • 8 juli 2022
  • Geschreven door: René Dekker

De was doen is bij de meeste gezinnen een dagelijkse klus. Vooral bij gezinnen met jonge kinderen, staat je wasdroger dagelijks aan. En soms zelfs meerdere keren. Wassen, drogen, strijken, vouwen. Het is een tijdrovende klus. Kan dat nou niet wat eenvoudiger? En vooral sneller? Jazeker! Met deze tips wordt de was doen een stuk makkelijker én sneller.

1. Maak gebruik van verschillende wasmanden

Vaak ben je zo druk dat je je vuile was gauw in de wasmand gooit. Maar daardoor maak je het voor jezelf alleen maar onoverzichtelijker. Door gebruik te maken van meerdere manden, kan je je was makkelijker scheiden. Kleur bij kleur. Witte was bij witte was. Maakt je was daarna een stuk makkelijker, want je kunt het in een keer in de wasmachine doen, zonder eerst alles bij elkaar te sorteren.

2. Centrifugeer je was op een laag toerental

Houd je niet van strijken? Ik ook niet. Door je was op lage toeren te centrifugeren, komt het er vaak al (nagenoeg) kreukelvrij uit. Scheelt je een hoop werk met daarna weer moeten strijken.

Bonustip om niet te hoeven strijken: hang je kleding een tijdje op in de douche met de warme douche aan.

3. Gooi geen kletsnatte was in je wasmachine en droger

Wring het eerst goed uit voordat je je wasdroger aan het werk zet. Je hoeft het dan daarna niet nog eens op te hangen om te laten drogen.

4. Heb je toch je kleding moeten strijken? Hang het dan netjes uit.

Je kleding droogt dan beter op en de kreukels verdwijnen veel beter dan wanneer je het in elkaar gepropt in je kast hangt.

5. Haal je was op tijd uit de wasmachine

Als je het namelijk te lang laat liggen, gaat het kreukelen en kan het weer gaan stinken. Zonde van je tijd, want dan moet je weer een nieuwe was doen.

6. Je kunt best een keer kiezen voor het verkorte wasprogramma

Kom je in tijdnood en heb je snel dat ene shirt nodig? Maak dan gewoon gebruik van het verkorte wasprogramma. Let er wel goed op dat je de graden aanhoudt die voor je kleding bedoeld is.

7. Maak gebruik van sokkenclips om je sokken te sorteren

Het meest irritante klusje vind ik altijd de sokken bij elkaar zoeken. Vooral met 2 kleine kinderen weet ik nooit goed welke sokken nu bij welke horen. Je hebt hier handige sokkenclips voor die je kunt gebruiken om je sokken te sorteren.

8. Kies voor een moderne wasmachine

Misschien de meest voor de hand liggende. Maar de techniek van wasmachines staat niet stil. Ze worden steeds gebruiksvriendelijker, zuiniger, stiller én groter. Je hebt bijvoorbeeld al wasmachines met een vulcapaciteit van 10kg. Zo ben je wel heel snel klaar.