Tips om je terras gezellig in te richten

  • Categorie: Tuin
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
gezellig terras

Je hebt een mooie ruimte in de tuin of op een plat dak waar je graag een terras wilt maken. Goed idee! Met een terras kun je een heerlijke plek creëren waar je even kunt genieten van het weer terwijl je een boek leest of even de ogen sluit. Maar hoe kun je het beste een terras inrichten en waar moet je op letten? In onze blog geven wij een aantal handige tips en trucs over het inrichten van een terras.

Is het dak wel sterk genoeg?

Als je een mooi plat dak hebt kun je ervoor kiezen om er een dakterras van te maken. Zo heb je een mooie en in de regel ruime oppervlakte waar je lekker kunt zitten en kunt barbecueën. Voordat je begint met het uitzoeken van mooie betonlook of houtlook tegels en het meubilair, is het verstandig om te controleren of het dak wel sterk genoeg is. In de bouwtekeningen wordt duidelijk wat de draagkracht van een dak is en hier moet je dus rekening houden met het gewicht van tegels, meubel en personen die op het dak staan. Ben je er niet helemaal zeker van? Schakel dan een expert in dakterrassen in.

Overkapping plaatsen

Een terras is heerlijk, maar vooral op een dakterras kan de volle zon soms roet in het eten gooien. Je wilt natuurlijk wel genoeg beschutting hebben zodat je niet verbrandt en eventueel een boek kunt lezen, tv kunt kijken of op de laptop kunt werken. Een overkapping biedt uitkomst, want zo kun je lekker beschut op het terras zitten. Een overkapping voor in de tuin is zo gepiept, maar op het dakterras moet je wel rekening houden met het gewicht en de hoogte van de overkapping. Je mag immers je buren niet tot last zijn. In de regel heb je ook geen vergunning nodig, maar het kan zeker geen kwaad om even de gemeente te bellen en dit na te vragen.

Tegels, planken of klinkers?

In een tuin kun je vrijwel alle kanten op met het maken van een terras. Je kunt voor mooie tegels kiezen, maar ook betonnen klinkers, kasseien en houten planken behoren tot de opties. Betonnen klinkers en kasseien zijn in de regel voor een dakterras te zwaar, maar hier zou je wel mooie tegels of mooie houten vlonders kunnen plaatsen. De verschillende soorten vloeren hebben allemaal hun voor- en nadelen. Tegels zijn het meest onderhoudsvriendelijk terwijl een houten vloer voor meer warmte en sfeer zorgt. Klinkers en kasseien zijn ook prachtig om te zien en zorgen voor een authentieke sfeer. Maar houdt er wel rekening mee dat je deze goed moet behandelen en moet voorzien van een goede bodembedekking als je het onkruid dat er tussendoor kan groeien te slim af wilt zijn.

Lounge set, tuin set of bistro setje

Het meubilair op het terras is ook belangrijk. Heb je een wat groter terras? Dan zou je daar prima een mooie lounge set kunnen plaatsen. Met een lounge set heb je bijvoorbeeld alle mogelijkheden om even lekker te zitten of te liggen en je hebt in de regel ook voldoende zitplaatsen als je vrienden of familie op bezoek krijgt. Heb je minder ruimte? Dan zou een mooie tuin set of een bistro set betere keuzes zijn. Met deze meubels kun je toch lekker op je terras zitten, maar je bent relatief weinig ruimte kwijt.

Combineer erop los!

Een groot voordeel van een terras is dat je een vrijwel blanco canvas hebt waarmee je kunt werken. Je kunt dus uitstekend combineren door bijvoorbeeld houten planken en opsluitbanden te plaatsen. Met opsluitbanden kun je bijvoorbeeld een deel van het terras voorzien van zand, stenen of aarde en je kunt er bloemen, planten en zelfs bomen in planten. Of een mooie vijver als dat helemaal jouw ding is. Let er wel op dat een vijver in de regel vrij zwaar is en dat je dit niet op een dakterras kunt installeren. Maar in een tuin kan dit prima. Terrassen met een combinatie van steen en hout zijn momenteel enorm populair en worden dus ook het vaakst gebouwd.