Lekker op de bank in je tuin. Maar welke kies je nou?

  • Categorie: Interieurtips
  • 24 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
tuinbank

Waar je vroeger alleen maar tafels en stoelen tegen kwam in de tuin waar je dan op kan zitten is het steeds meer gebruikelijk dat mensen ook een bank in hun tuin hebben staan. Je kan zelfs hele hoekbanken in je tuin zetten tegenwoordig. Hoe leuk zou het zijn als je lekker kan genieten in je tuin op een zelfgemaakte tuinbank. In deze blog lees je alles over hoe je zelf een heerlijke tuinbank kan maken.

Zelf een tuinbank maken

Zelf een tuinbank maken is prima te doen. Helemaal als je een beetje handig bent met klussen kan je dit heel makkelijk zelf doen. Het mooie van het maken van je eigen tuinbank is dat het altijd een unieke bank zal zijn waar er maar een van gemaakt is en die schittert dan in jouw tuin. Hieronder staan een aantal tips die je mee kan nemen bij het maken van je eigen tuinbank.

Zorg dat de rugleuning niet helemaal recht is

Het is een feit dat een schuine rugleuning altijd beter zit dan wanneer je een rechte rugleuning hebt. Hiervoor moet je wel eerst de juiste hellingshoek bepalen.  Als je de juiste hoogte hebt bepaald voor de zithoogte, moet je een aantal hellingshoeken bepalen. Een hele fijne hoogte en hellingshoek voor ene tuinbank is bijvoorbeeld 45 centimeter en een hellingshoek van 10 graden.

Zoek voordat je begint met bouwen eerst de kussen uit

Als je zeker wil weten dat je het juiste v=formaat tuinbank gaat maken, dan is het verstandig eerst de kussens uit te kiezen. Zo kan je de tuinbank helemaal zo maken dat de kussens er zeker weten oppassen. Er is niets frustrerender als het hebben van een tuinbank waar de kussens uiteindelijk niet op blijken te passen. Let er wel op dat de kussen waterafstotend zullen zijn.

Een grote tuinbank is zwaar

Neem mee in je overweging bij het maken van een tuinbank dat je niet een te grote bank maakt. Als je bank te groot is wordt het lastig en zwaar om hem te verplaatsen wanneer je dat zou willen. Daarom is het verstandig om de bank te bouwen uit verschillende delen die je ook los van elkaar neer zou kunnen zetten.

Maak je tuinbank praktisch

Als je de tuinbank naast comfortabel ook praktisch maakt, heeft de bank meteen een dubbele functies. Zo zou je bijvoorbeeld de zittingen van de bank zo kunnen maken met scharnieren dat je ze open kan klappen. Hierdoor kan je de bank ook gebruiken als opslagruimte voor spullen. Deze spullen kan je dan in waterdichte opbergtassen in de bank opbergen.

Gebruik duurzaam hout

Vaak wordt er voor het maken van een tuinbank steigerhout gebruikt. Maar ook eikenhout of teakhout is hier heel geschikt voor. Gebruik ook schroeven in plaats van spijkers bij het bouwen van je tuinbank. Door schroeven te gebruiken voorkom je dat de planken na enige tijd los zullen gaan zitten. Zo kan je dan ook langer genieten van je tuin op je zelfgemaakte tuinbank.