Je tuin fraai en schaduwrijk aanleggen

  • Categorie: Tuin
  • 5 juli 2022
  • Geschreven door: René Dekker
schaduw in de tuin

De tuin kan met recht als verlengstuk van je woonkamer gezien worden, maar toch zitten we soms meer binnen dan ons lief is. Vaak heeft dit te maken met de zon, die grotendeels van invloed is op de momenten dat je buiten kunt zitten. Zelfs menig zonaanbidder zoekt uiteindelijk graag de schaduw op, maar ook is de sterke zon van invloed op de staat van je tuin en dan met name het gras. Hoe houd jij je tuin nu in goede conditie en voorzien van voldoende schaduw? Er zijn manieren om je tuin van (meer) schaduw te voorzien die er tevens voor zorgen dat je met plezier op elk moment van de dag van je tuin kunt genieten en die bijdragen aan een goede staat van de tuin. De een wat makkelijker dan de ander, maar allen zeer effectief. Het is natuurlijk afhankelijk van je precieze wensen en natuurlijk je budget wat er allemaal mogelijk is, maar met onderstaande tips geniet jij straks optimaal van het buiten zitten.

Ga voor schaduwgras
Als je kijkt naar graszoden, dan zul je zien dat er verschil in de grassoorten zit. Zo kan de ene beter tegen zonlicht. Heb of wil jij gras op een plek waar de zon veel schijnt? Door de zon kan er kleurverschil ontstaan en op langere termijn zijn zelfs kale plekken mogelijk, wat niet fraai oogt. In zo’n geval is het goed om te gaan voor schaduwgras. Dit is een soort dat goed tegen zonlicht bestand is. De graszoden hebben namelijk het vermogen zichzelf goed te herstellen. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat er verkleuring optreedt en geniet jij langer van een mooi, groen tapijt in je tuin.

Van parasol tot boom
Natuurlijk biedt een parasol de nodige schaduw. Ook een schaduwdoek is zeer effectief en eenvoudig te plaatsen aan een pergola, wat ook nog stijlvol staat. Houd je het liever zo natuurlijk mogelijk, denk dan aan het planten van bomen en hoge struiken. Deze houden een groot deel van het zonlicht tegen. Kijk wat een praktische plek is om een boom of struik te planten en houd rekening met de stand van de zon op diverse tijdstippen. Zodoende zit je lekker in de schaduw en ziet je tuin er ook nog eens natuurlijk uit.

De juiste beplanting
Dol op groen? Denk dan eens aan het planten van bomen en hoge struiken. Deze houden ook een groot deel van het zonlicht tegen. Kijk altijd wat een praktische plek is om een boom of hoge struik te planten en houd hierbij rekening met de stand van de zon op diverse tijdstippen. Zodoende zit je lekker in de schaduw en ziet je tuin er ook nog eens natuurlijk uit.

De juiste beschutting
Zoek je privacy? Dan is een goede schutting belangrijk. Deze mag 2 meter hoog zijn, wat voldoende is om je de privacy te bieden die je zoekt. Saai hoeft het niet te zijn, want je fleurt een schutting eenvoudig op met een kleurtje, plantenbak of misschien ga je wel voor het nieuwe, verticale tuinieren. Hoe dan ook, een schutting draagt bij aan een prettig gevoel en houdt een stuk zonlicht tegen. Zo heb je altijd een schaduwkant voor jezelf en je beplanting.